×

‘Inspiratie kent vele gedaanten’

Creativiteit moet ‘gevoed’ worden. Voor een tuinontwerper is dat niet anders. Daarom hebben mijn vrouw Marion en ik in de afgelopen decennia honderden tuinen bezocht, tijdens trips in binnen- en buitenland. Deze tuinreizen ondernemen we omdat we begeesterd worden door tuinen. Maar we hebben meer inspiratiebronnen. We bezoeken met groot plezier musea, zijn graag in de natuur - een onuitputtelijke inspiratiebron -, we kijken naar tuinprogramma’s op televisie en ik lees vanzelfsprekend tuintijdschriften en heel veel tuinboeken. Nieuwe en oude. Er gaat nagenoeg geen dag voorbij dat ik niet in een tuinboek blader. Beetje lezen, beetje kijken. Ter lering en vermaak. Ook architectuur en kunst bieden haast oneindige inspiratie. Ik volg een schilderopleiding aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten Arendonk, omdat ik mijn kennis op dit vlak en mijn eigen schilderwerk meer diepgang wil geven.
Al die inspiratiebronnen helpen mij om mijn gedachten af te bakenen. Kijken. Vergelijken. Beelden opslaan. Mezelf vragen stellen. Waarom vind ik iets mooi of lelijk? Waarom raakt dit mij? Kan ik dit vertalen naar een tuin? Een mens is nu eenmaal nooit uitgeleerd en inspiratie kent vele gedaanten!
En dan is er nog onze eigen tuin. Dat is in zekere zin mijn visitekaartje, maar eigenlijk meer nog mijn plek om te experimenteren, met oude materialen en bomen en planten, maar ook met vormen, geuren en kleuren. Ik probeer combinaties uit en kijk hier hoe bepaalde flora zich ontwikkelt en houdt in verschillende seizoenen. Maar ik creëer er ook sferen: romantisch, geborgen, landelijk, uitbundig, monumentaal… Mijn tuin is dus ook mijn buitenlaboratorium. Omdat ik bevlogen ben, blijf ik met plezier mijn kennis vergroten en vernieuwen. En dat maakt dat dit vak altijd leuk blijft.

Wilt u ook geïnspireerd raken? Op deze pagina treft u foto's aan die mijn vrouw Marion of ik genomen hebben tijdens onze tuinbezoeken in binnen- en buitenland. U kunt linksboven in de hoek de menubalk tijdelijk wegklikken zodat u de hele foto kunt bekijken. Voor meer inspiratie: zie de pagina 'In beeld'.

NATUURLIJK MET PASSIE
/