×

Ideeën voor uw tuin.....


Ik maak evenwichtige tuinen; de compositie en de gebruikte materialen zijn in balans. Mijn signatuur is heel organisch gegroeid, eigenlijk net zoals een tuin zich ontwikkelt. Steeds meer ervaring, steeds meer vakkennis en steeds weer nieuwe inspiratie hebben tot mijn persoonlijke stijl geleid. Die hanteer ik niet bewust, die is er gewoon.
Het ontwerpen en realiseren van een tuin is voor mij nooit routine. Omdat het een proces is met vele facetten, die nooit gelijk zijn. Het begint uiteraard met gesprekken met de opdrachtgever, maar ook kijk ik naar de architectuur van het huis en de omgeving, het landschap. En dan is er nog de traditie waar ik rekening mee houd; een klassieke Franse tuin in een oer-Hollandse omgeving vloekt al snel.
Maar er zijn meer uitdagingen. Ook in dit vak hebben we te maken met trends en modes. Als mensen bij een bepaalde trend willen aansluiten, probeer ik die mode naar mijn eigen stijl te vertalen. Ik wil namelijk niet dat ze hun hele tuin moeten veranderen als zo’n trend voorbij is.
Ik probeer altijd monumentale tuinen te maken, tuinen met een lange levensduur. Dus houd ik bij de aanleg al rekening met hoe bomen, struiken en planten zich over een langere termijn ontwikkelen en hoe materialen zich houden. Dat is ook duurzaamheid.
Ook wil ik dat een tuin in alle seizoenen interessant is. Een tuin die in de zomer prachtig is en de rest van het jaar doods, is geen goede tuin. Verder houd ik niet van tuinen die veel onderhoud vragen; een mens moet geen slaaf van zijn tuin zijn. Een losse, wat wilde tuin, met veel sfeer, dat is zeker een van mijn specialiteiten.
Natuurlijk houd ik bij het ontwerpen van een tuin ook rekening met de functie ervan: is het een tuin voor een familie met kleine kinderen of voor een ouder echtpaar. Bij een kleine stadstuin heb ik met andere voorwaarden te maken dan bij een bovenmaatse tuin in het buitengebied. Vorm en functie dienen een eenheid te zijn.
Het bijzondere is natuurlijk dat ik mijn bezieling in een tuin stop, maar dat het toch de ideale tuin van de opdrachtgever moet zijn. Ik wil dat hij er als het ware zijn hart aan verliest. Het is per slot van rekening zijn tuin, zijn thuis.

Bent u op zoek naar ideeën voor een mooie tuin? Kijkt u dan op deze webpagina naar enkele van de vele tuinen die ik heb ontworpen en aangelegd. U kunt linksboven in de hoek de menubalk tijdelijk wegklikken zodat u de hele foto kunt bekijken. Voor meer ideeën: zie de pagina In beeld.

NATUURLIJK MET PASSIE
/